Marknaden på Färingsö lockade fram julkänslor

Uppdaterad
Publicerad

Textil, keramik och snickeri är tre olika områden de intagna kan syssla med under sin tid på kriminalvårdsanstalterna på Svartsjö och Färingsö. Produkterna som produceras säljs sedan vid olika marknader som anstalterna anordnar.

– Det har blivit en lite av en tradition här på öarna, säger Roger Månsson, besökare av julmarknaden.

En del av Kriminalvårdens uppdrag är att förbereda de intagna på ett liv utan kriminalitet efter avtjänat straff med hjälp av arbete.

– Försäljningen är viktig för de intagnas återanpassning till samhället, säger Niklas Åhman, kriminalvårdsinspektör på anstalten Färingsö via ett pressmeddelande.

Detta är kriminalvården

  • Kriminalvårdens uppdrag är att verkställa straff och minska återfall i brott – att göra samhället säkrare och tryggare.
  • I uppdraget ingår också att transportera klienter mellan domstol, häkte och anstalt.
  • Kriminalvården är en del av rättsväsendet och har 45 anstalter, 32 häkten och 33 frivårdskontor runt om i landet.
  • Under 2020 hanterade Kriminalvården mer än 17 000 klienter varje dag. Av dessa var cirka 2 200 intagna i häkte, 4 500 intagna i anstalt och 10 700 i frivård.
  • Myndigheten har över 13 000 anställda.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.