Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Astrid Nymansson svarar på tre frågor om hur du kan tänka kring fotografering vid skolavslutningar. Foto: SVT

Juristen: Detta gäller för bilder från skolavslutningen

Publicerad

Astrid Nymansson, jurist på Svenska fotografers förbund, understryker att alla har ett ansvar i hur man sprider foton från skolsammanhang där barn och andra människor syns.

– Man ska vara extra försiktig när det gäller barn, de kanske inte kan ta samma ansvar som en vuxen person i att motverka att bilder sprids, säger hon.

Man får fota under skolavslutningar om det inte råder fotoförbud som skolan har rätt att utfärda i sina egna lokaler. Även om det inte råder ett fotoförbud under ett skolsammanhang så finns det fortfarande regler om hur man får sprida bilder där andra barn och människor syns.

– Det är också en fara om man lättvindigt börjar utföra fotoförbud för att man är rädd att hamna fel, då hamnar vi i ett samhället där vi blir begränsade, säger Astrid Nymansson, jurist på Svenska fotografers förbund.

Saknas kunskap

Astrid Nymansson beskriver att man har ett eget ansvar i hur man delar bilder från till exempel skolavslutningar, men att många saknar kunskap om vilka regler som gäller.

– Man har ett stort ansvar och där behövs det nog utbildningsinsatser och kunskap, det är ändå relativt nytt hur vi lever våra liv på sociala medier och den stora spridningen av bilder som sker. Och kanske att man måste komma ikapp där, för det ställer väldigt höga krav på enskilda individer hur man sprider och lägger upp bilder.

Ett alternativ menar Astrid är att skolan även informerar inför avslutningar eller andra skolsammanhang om hur man får sprida videos och foton – förutsatt att ett fotoförbud inte gäller.

Hör om hur du får använda bilder från en skolavslutning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.