Ingen vet exakt hur många kvinnor som lever i hedersförtryck och enligt juristen Belina Tan är det många som inte vågar anmäla. Hör henne berätta mer om hedersvåld i videon. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Juristen om arbetet mot hedersvåld: ”Det saknas kunskap”

Publicerad

Antalet kvinnor som lever i hedersförtryck och våldsamma relationer i Sverige är okänt, menar juristen Belinda Tan som arbetar med utsatta kvinnor i Stockholm och Södertälje. Enligt henne är många rädda för att berätta.

– Mörkertalen är extremt höga jämfört med de inrapporterade fallen, säger hon.

Hedersvåld och hedersförtryck kan handla om tortyr och misshandel och även leda till döden. Och oftast är våldet riktat mot kvinnor.

Enligt juristen Belinda Tan har våldet blivit normalt för de utsatta kvinnor som lever i relationer som präglas av hedersnormer.

Hedersförtryck i Sverige

– Många av de här kvinnorna växer upp i miljöer där det blir ett normaliserat beteende för dem, säger Belinda Tan.

Hot och psykologisk press

Statistik över hur utbrett problemet är i Sverige saknas, enligt henne. Och oftast hör man om hedersförtryck först när ett dödsfall sker eller kvinna själv väljer att berätta, men det är många som inte vågar:

– Männen kan hota dem och psykologiskt pressa dem. De kan även hota med att familjen i hemlandet ska döda dem eller sprida rykten, säger hon.

Ingen kommentar från ministrar

SVT har kontaktat både Märta Stenevi (MP) och Morgan Johansson (S) som är ansvariga statsråd för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, men båda har tackat nej till en intervju.

I videon ovan hör du Belinda Tan om hedersvåld: ”Ett enormt mörkertal”.

Hit kan du vända dig om du eller någon du känner är utsatt

Här är en del av de myndigheter som finns:

Socialrådgivning på nätet

Här kan du få råd och stöd i socialtjänstfrågor genom att skicka in en fråga (du får svar inom tre arbetsdagar) via ett webbformulär eller genom att chatta med en rådgivare. Efter kontorstid kan ni kontakta Koll på SOC här nedan.

Koll på SOC

Här kan du snabbt och lätt hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten där du bor. Där finns även nummer till Socialjouren som du kan ringa till efter kontorstid.

Länsstyrelsen i Östergötland

En informationssajt för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. De har även en nationell stödtelefon för yrkesverksamma.

Origo

Ger stöd och råd till dig som är 13-26 år, bor i Stockholmsområdet och känner dig hårt pressad av din familj och släkt. Dessutom stöttar de andra vuxna som arbetar med ungdomar.

Polisen

Här kommer du till polisens hemsida.

Jag vill veta

Information riktad till brottsutsatta barn och unga om deras rättigheter.

Nationellt Centrum för Kvinnofrid

NCK är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet.

Kvinnofridslinjen

Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsätts för hot och våld.

Operation Kvinnofrid

En unik samverkan mellan myndigheter i Stockholms län med det gemensamma uppdraget att verka för ett samhälle fritt från våld.

Här är en del av de ideella organisationer som finns:

Alla Kvinnors Hus

En ideell förening som arbetar med kvinnor som utsatts för våld och övergrepp. Föreningen har telefonjour med rådgivning för utsatta kvinnor.

Barnrättsbyrån

Kämpar för barn och ungas rättigheter och arbetar på uppdrag av de barn och unga som de möter. Erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör barns och ungas rättigheter.

Brottsofferjouren

En ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka.

Dina rättigheter

Rädda Barnens informationssida för elever i grundskola och gymnasium. På sidan hittar du även chatten ”Kärleken är fri” som är till för barn och unga. Där kan man fråga om allt kring: hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap, och könsstympning.

Elektra Fryshuset

En verksamhet på Fryshuset som arbetar för mänskliga rättigheter och mot våld och förtryck i hederns namn.

GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime

En sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. De vänder sig till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld.

Kvinnors Nätverk/Linnamottagningen

En mottagning för unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck eller våld, blivit gifta eller riskerar att bli gifta mot sin vilja. Linnamottagningen bedriver skyddat boende och öppenverksamhet parallellt för att tillgodose ungdomarnas behov av långsiktigt och brett stöd.

Kvinnors rätt

En partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Vill aktivt stödja, synliggöra samt påverka i de frågor som rör våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

RFSL Rådgivningen Skåne

Har länge arbetat med frågor rörande heder och hedersproblematik och har specialkompetens gällande unga hbtq-personers situation. Du kan ringa dem för stöd och rådgivning.

ROKS

Riksorganisationen för kvinnojourer I Sverige. Partipolitiskt och religiöst obunden med drygt 100 medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld, samt åt kvinnor i lesbiska relationer.

Somaya kvinno- och tjejjour

En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, specialiserad på att skydda och stärka personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Terrafem

En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. De driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst.

Tjejers rätt i samhället (TRIS)

En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. De har särskild kompetens i att möta ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning.

Tjejjouren.se

Vill vara ett stöd för såväl unga tjejer som tjejjoursrörelsen. De samlar Sveriges alla tjejjourer och ungdomsjourer på en och samma plats.

Unga Kvinnors Värn (UKV)

En stiftelse som driver ett kris- och motivationsboende i Stockholm för kvinnor som utsatts för våld, övergrepp eller kränkningar och som behöver ett skyddat boende.

Unizon

Ideell organisation som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Varken hora eller kuvad

En partipolitiskt och religiöst obunden feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse. De vänder sig särskilt till tonårsflickor och unga kvinnor (12–25 år) bosatta i ekonomiskt och socialt utsatta förorter och som lever under ett patriarkalt förtryck.

1000 möjligheter

En ideell organisation som arbetar med att stötta dig som är upp till 25 år. Vilar på en feministisk grund och ger stöd samt bedriver förebyggande arbete i skolor, på fritidsgårdar och i förenings- och näringsliv för att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersförtryck i Sverige

Mer i ämnet