Kaders fall till Europadomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Europadomstolen har fattat beslut att ta upp fallet Kader Bencheref till prövning. Bencheref har suttit i fängelse i mer än sju år utan dom.

År 2008 hade Kader Bencheref avtjänat sitt två och ett halvt år långa fängelsestraff för bland annat sexbrott. Men trots att han suttit av sitt fängelsestraff sitter han fortfarande inspärrad. Efter avtjänat straff skulle han utivsats, men hemlandet Marocko vill inte ta emot honom. Polisen anser att han för farlig för att släppas ut, och Migrationsöverdomstolen beviljar honom inte prövningstillstånd. Han släpps därför inte fri.

LÄS MER: ”Det känns som att jag sitter begravd”

– Kader Bencheref har suttit förvarstagen i över sju år, vilket är unikt i Sverige. Polis och domstolar har under lång tid agerat på ett sådant sätt att Kaders grundläggande rättigheter helt har urholkats. Hans frihet har berövats utan laglig grund och rättssäkerheten har satts ur spel, säger advokat Ignacio Vita, som företräder Kader Bencheref.

Han menar också att det faktum att Europadomstolen nu prövar målet är principiellt viktigt och med tanke på omständigheterna inte särskilt förvånande.

LÄS MER: Många utvisningsdömda kvar i svenska fängelser

Regeringen har fram till den 11 april på sig att svara Europadomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.