Foto: Mattias Lodding, ABC.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kåldolmar och kalsipper i Galärparken

Uppdaterad
Publicerad

Internationella musiksamarbeten, nycirkus och clownen Manne som fyller 40 år – det och mycket mer bjuder Parkteatern på i sommar. I dag presenterades programmet som börjar med Nationalteaterns klassiker Kåldolmar och kalsipper.

Yllets vänner har blivit tillfångatagna av elaka kungar som tvingar dem att arbeta i en gruva. Tillsammans med Spöket, Sjörövar-Jenny och Tjänaren ger sig därför Yllet ut i världen för att frita sina vänner. Detta är berättelsen i Nationalteaterns hyllade barnskiva Kåldolmar och kalsipper från 70-talet. Den fjärde juni öppnar Parkteatern i Galärparken med föreställningen.

– Det är en galen och jätterolig historia med sköna låtar. Den har aldrig tidigare spelats live utan bara funnits på skiva, säger Maria Sundbom som spelar Yllet.

Fortfarande aktuell

För musiken står storbandet Club Killers som gör reggae-, ska- och calypsotolkningar av Nationalteaterns gamla låtar. Även om skivan släpptes 1976 anser Linda Zachrisson, konstnärlig ledare för Parkteatern, att berättelsen i Kåldolmar och kalsipper är lika aktuell i dag.

– Den påminner om värden som är viktiga att komma ihåg. Att det gäller att reagera när något går fel, att stå upp för varandra, att protestera men också att vara lekfull.

Fokus på barn och famlij

Resten av Parkteaterns program för sommaren är späckat med bland annat dansföreställningar, nycirkus och musik från hela världen. Främst satsar Parkteatern på barn och familj. Veteranen clownen Manne firar 40 år som artist med att sätta upp sin allra första föreställning Min bror, min bror.

– Det är en klassisk grej. Jag gör saker som jag inte riktigt klarar av och så får barnen i publiken försöka hjälpa mig att komma rätt, säger Manne af Klintberg.

Som vanligt är det fri entré för besökarna.

– Det är väldigt fint att Parkteatern sedan mer än 70 år har kunnat behålla en tradition där man bjuder på scenkonst alldeles gratis, säger Linda Zachrisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer