Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mäklarsamfundet om rapportens resultat – och vad mäklare söker sig till för extrajobb när bostadsmarknaden stannat av. Foto: Robin Bäckman/TT

Kall bostadsmarknad – mäklare tvingas söka extraknäck

Publicerad

Mäklare med provisionsbaserad lön är extra utsatta när bostadsmarknaden tvärnitat. Drygt var tredje mäklare säger nu att de behöver hitta andra inkomstkällor för att klara sig, enligt Mäklarsamfundets årliga rapport.

På medlems- och branschorganisationen Mäklarsamfundet, där cirka 84% av alla mäklare är anslutna, vittnar man om en tuff lägesbild för medlemmarna. Den avkylda bostadsmarknad har nu fått många att söka nytt jobb.

– Just nu är läget utmanande framförallt bland de som jobbat kortare tid som mäklare, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet.

33 % av de svarande säger att läget på bostadsmarknaden har ökat sannolikheten att de lämnar yrket. En ökning med tio procentenheter jämfört med föregående år

Stabil optimism om yrkets långsiktiga förutsättningar

Men allt är inte dystert i den årliga branschrapporten. Det finns även en optimistisk syn på framtidens förutsättningar på sikt. Bland annat ett stort undertryckt flyttbehov efter år av försiktighet och en stark befolkningsutvecklingen, vilket kan ge skjuts på yrkeslivet igen.

Årliga branschrapporten från mäklarsamfundet

Den årliga branschrapporten bygger bland annat på medlemsundersökningar och officiell statistik från olika myndigheter.

Frågorna om framtid och inkomst har besvarats av 1 107 fastighetsmäklare/medlemmar. Undersökningen genomfördes i november 2023

Källa: Mäklarsamfundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.