Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorns svar efter myndighetens beslut kring övervakningskameror. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Kamerabevakningen på Aspuddens skola kränker elevernas integritet – skolan får 800 000 i vite

Publicerad

50 övervakningskameror sitter uppe i Aspuddens skola sedan flera år tillbaka. Men kamerabevakningen kränker elevernas integritet, anser Integritetsskyddsmyndigheten som kritiserar skolan och begränsar övervakningen.

Myndighetens beslut grundar sig i att all kamerabevakning på skolan skett dygnet runt och att kamerornas upptagningsområde inte begränsats utan i stället filmat för stora områden. Bland annat har korridorer och trapphus i anslutning till toaletter och elevskåp bevakats.

Beslutet överklagas inte

Nu förelägger Integritetsskyddsmyndigheten skolan att betala vite på 800 000 kronor till utbildningsnämnden i Stockholms stad.

 – Det är huvudman som har möjligheten att överklaga och de har beslutat att inte göra det, vilket jag också kan tycka är klokt, säger Katrin Burström, rektor på Aspuddens skola.

Kamerabevakningen ska begränsas

Efter Integritetsskyddsmyndighetens beslut ska kamerabevakningen begränsas dagtid. Men på grund av att skolan tidigare haft problem med anlagda bränder tillåts de därför ha kvar kamerorna utanför toaletterna i högstadiet. Utanför skoltid får bevakning fortsatt ske på de övriga platserna i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.