Minskad brottslighet efter kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Brotten på Stockholms innerstads tunnelbanestationer har minskat med 25 procent sedan införandet av övervakningskameror. Det visar forskning från Stockholms universitet.

Kamerorna sattes upp i tunnelbanan vid olika tillfällen mellan 2006 och 2008. Docenten Mikael Priks har nu tittat på hur det påverkat brottsligheten på stationerna.

Det visade sig att i innerstan har brotten gått ner från i snitt 11 brott i månaden per tunnelbanestation till runt åtta efter införandet av kamerorna.

De brott som minskat är framför allt rån och fickstölder. Våldsbrott och narkotikabrott har inte minskat sedan man införde kameror.

Ingen förbättring i förorten

Kameraövervakningen har däremot ingen förebyggande effekt i förorten. Det tror forskaren bakom studien handlar om att fickstölder alltid är vanligare i innerstan. Det kan också ha att göra med att det är längre till polisstationer och att det tar längre tid för polisen att ta sig dit.

Kameraövervakningen har kostat 33 miljoner kronor, det betyder en kostnad på 14.000 kronor per förhindrat brott.

På SL är man nöjd med kameraövervakningen.

– Vi ser att nyttan är större än kostnaderna, säger Sara Catoni, avdelningschef på SL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer