Frida Österholm och Johanna Loeb. Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

”Kanske känner att det inte är lika viktigt att skydda sig”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Loeb och Frida Österholm jobbar som lärare i Stockholm och tror att ökningen av gonorré beror på flera orsaker.

– Jag tänker att många har blivit lite mer nonchalanta när det gäller att skydda sig, säger Frida Österholm.

Ökningen av antalet fall av gonorré var markant mellan 2016 och 2017. Det märktes inte minst i Stockholm där man gick från 882 till 1 436 inrapporterade fall.

Frida Österholm och Johanna Loeb jobbar båda som lärare i Stockholm och tror att ökningen dels kan bero på nonchalans och dels på okunskap.

– Jag tänker att det är klamydia som många har pratat om och då kanske man tänker att man kan ta ett klamydiatest och fixa det själv hemma. Då kanske man känner att det inte är lika viktigt att skydda sig och då har andra sjukdomar börjat sprida sig, säger Frida Österholm.

Vet man vad gonorré är?

– Nej, jag tror inte att man vet, säger Johanna Loeb.

”Har ett viktigt ansvar som lärare”

Båda tror att det krävs mer samtal om könssjukdomar och att de själva kan påverka.

– Vi har väl ett viktigt ansvar som lärare även om det inte är vårt ämne. Men jag kan absolut få in det mycket mer i mitt ämne och prata med eleverna om hur viktigt det är att man skyddar sig, säger Frida Österholm.

– Och att man vågar dela med sig med vänner och bekanta. Att man delar med sig för att få bort tabut och skammen som man kanske känner, säger Johanna Loeb.

Fakta

Det här är gonorré

Gonorré är en könssjukdom som framför allt överförs genom vaginala och anala samlag. Oralsex kan också ge gonorré. Ju snabbare du får behandling desto mindre är risken att du överför gonorré till någon annan. Utan behandling kan du få svårt att bli gravid, eller få svårt att göra någon annan gravid.

Du kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ibland inte ger några symtom. Det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom:

Mer ovanliga symtom är att du får:

  • feber
  • värk eller svullnad i en stor led, till exempel knät eller fotleden
  • ont i nedre delen av magen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.