Karolinskas utredning av cancerköer underkänns

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal cancerpatienter drabbades i somras av långa väntetider till operation och nu får Karolinska inte godkänt för sin lex-Maria-utredning. Ivo öppnar nu ett nytt granskningsärende med anledning av bristerna, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Efter händelserna i somras bedömde Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge att tre patienter hade drabbats av allvarliga vårdskador. Två av dessa var döda redan vid tiden för lex Maria-anmälningarna. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som har i uppdrag att granska vårdgivares lex Maria-utredningar, ger dock inte Karolinska godkänt denna gång. Vårdgivarens lista på förslag bedöms inte med säkerhet kunna råda bot på bristerna.

– Vi är inte nöjda. I vår mening har de inte belyst orsakerna i tillräcklig omfattning, säger Lena Renman, avdelningschef på Ivo, till Nyhetsbyrån Siren.

Ivo kräver nu att få veta hur personalbristen kommunicerades externt och till sjukhusledningen. Men även vilken effekt de planerade åtgärderna väntas ha för att stärka sjuksköterskebemanningen och minska risken för långa väntetider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.