Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gärningsmannen på permission – hör berättelsen om 25-åriga Anna, en av 17 kvinnor som mördats av en närstående i Stockholm de senaste fem åren. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Kartläggning visar: Myndigheter känner ofta till våldet – innan kvinnor mördas

Uppdaterad
Publicerad

17 kvinnor i Stockholms län mördades av en närstående mellan åren 2016 och 2020. 15 gärningsmän har dömts – ofta till långa fängelsestraff. Två har begått självmord. Men när SVT Stockholm kartlägger alla morden syns ett tydligt mönster. I mer än vartannat fall hade myndigheter kännedom om våldet innan kvinnan mördades. 

Socialstyrelsens dödsfallsutredningar bekräftar bilden, och pekar på ett trendbrott de senaste åren: Myndigheterna känner till våldet i större utsträckning, men insatserna som görs eller erbjuds är inte tillräckliga.  

Kontakten som funnits med myndigheter kan ha skett via psykiatrin, kvinnojour, socialtjänsten eller polisanmälningar om kvinnofridskränkning eller våldsbrott. 

Framför allt uppmärksammas inte våldsutövandet bland männen av myndigheter, hör mer i videon ovan.

Mannen som nämns i början av videon dömdes trots sin psykiska ohälsa till fängelse i 18 år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.