Ole Petter Ottersen vid installationen 2017 Foto: Jessica Gow/TT

KI-rektor misstänks själv för forskningsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en rad forskare har fällts för forskningsfusk vid Karolinska institutet (KI) i sviterna av Macchiariniskandalen riktas nu misstankar mot rektorn Ole Petter Ottersen själv. Det var KI som utförde granskningen och med rektorn i spetsen som fällde de sju forskarna.

Granskningen som föregick fällningen får kritik och fyra forskare har överklagat beslutet, rapporterar DN.

Ottersen säger att han inte hunnit titta på misstankarna mot honom, men att det kan ha hänt.

– Och det är ett exempel på att medförfattare till en publicerad vetenskaplig text, det vill säga jag, inte har varit observant, säger han till tidningen.

Misstanken gäller en studie som publicerades i tidskriften The Journal of Neuroscience 1999. Den innehåller en bild som misstänks ha duplicerats tre gånger.

Ottersen säger att om ett fel begåtts understryker det att det inte är lätt att ha kunskap om alla detaljer i ett samarbetsprojekt.

Beslutet av rektorn gäller sex artiklar där kirurgen Paolo Macchiarini står som författare, men 43 forskare totalt har medverkat. Av dem har sju fällts för fusk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.