Tyko Granberger.

”Pojkar måste få lära sig uttrycka vad de känner”

Uppdaterad
Publicerad

Könsrollerna är för snäva. Bristen på utrymme för samtal och känslor för unga killar ställer till det menar organisationen Bröder och systrar, som jobbar med att ifrågasätta normer i skolor runt om i Stockholm.

Bilden av mannen som stor, stark och inte så känslig är inte allt för ovanlig. Jämställdhetsfrågan är het, men ofta diskuteras det ur ett perspektiv om vad kvinnor ska göra och vara.

– Jag ser ett problem i att det fortfarande finns så mycket ojämlikhet. Jämställdhet har blivit en kvinnofråga. Jag känner att vi behöver förändra diskussionen och inkludera killar i det här, säger Bröder och systrars verksamhetschef Rebecca Reshdouni.

Pojkperspektivet saknas

Män är överrepresenterade inom brotts-, vålds- och självmordsstatistiken. Organisationen Bröder och systrar har reagerat på vad de kallar avsaknaden av ett pojkperspektiv i debatten.

– Vi har haft 10.000 samtalstimmar med pojkar. Vi har hört många berättelser om hur det är att växa upp som pojke, på olika sätt. Det som är gemensamt för nästan alla är att man håller saker för sig själv och att man härdas väldigt mycket i gruppen, säger Tyko Granberger, som är ordförande på Bröder och systrar.

ABC: Vad spelar det för roll?

– Om man sitter med allting själv tror jag att man till slut exploderar eller imploderar. Har man inte lärt sig att det är okej att uttrycka vad man känner och tycker till andra med ord, då kan man uttrycka det med andra sätt. Och det ser vi ju runt om i samhället om inte annat i Husby och de andra förorterna här senast.

Under ett läsår har projektet Din bror pågått i Grindtorpsskolan i Alby. Här har pojkar i årskurs åtta träffats en gång i veckan för att prata.

– Man får bort klumpen man har i magen, och då är det lättare att gå vidare. När man har sån där klump och inte pratar ut om sina känslor är det svårt att gå vidare, säger Mikael Ghaysari, som deltar i projektet.

Män lär sig hålla det inom sig

– Vi killar och män lär oss att vi ska hålla allting för oss själva. Och när vi gör det så följer vi den norm som våra pappor och farfäder har gjort i många generationer. Men det finns en möjlighet att bryta det här och ta det bästa av två världar. Det är därför vi finns och gör det här, säger Tyko Granberger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.