Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att Höra Åke Larsson, biträdande rektor på Kista folkhögskola uttala sig om polisanmälan. Foto: Leonora Toplica/SVT

Kista folkhögskola polisanmäler läxhjälpsorganisationer för bluffakturor

Uppdaterad
Publicerad

Kista folkhögskola har valt att polisanmäla två ideella föreningar som skickat fakturor till Skolverket för att få bidrag för läxhjälp genom att använda skolans namn.

– Det är fruktansvärt. Jag anser att vi har blivit utsatta för bedrägeri, säger Mariam Osman Sherifay, rektor på Kista folkhögskola.

SVT Stockholm har tidigare rapporterat om att Skolverket har polisanmält tre läxhjälpsorganisationer i Stockholms län, efter att ha upptäckt att statliga bidrag har gått till privat konsumtion.

– Vi har upptäckt att de skickat in bluffakturor till oss, säger Jonas Krantz.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Nu berättar även Kista folkhögskola att man polisanmälde två föreningar förra onsdagen; Rinkeby föräldrar förening samt SuVAcademy (Sveriges Unga och Vuxen Academy). Efter att föreningarna skickat fakturor till Skolverket genom att använda sig av Kista Folkhögskolans namn.

– Det finns barn i Järva som behöver den här hjälpen, men det här drabbar även de som sköter sig, säger Mariam Osman Sherifay, rektor på Kista folkhögskola.

Bluffakturor

I bluffakturorna framkommer det felstavningar av skolans namn och på det man ska ha köpt. Det står bland annat ”Skol-meterial” för 25 000 kronor.

Skolverket upptäckte att föreningarna hade skickat bluffakturor efter att ha kontaktat ekonomiansvarig på Kista Folkhögskola som uppgav att de inte hade ställt ut några fakturor.

SVT har flera gånger sökt föreningarna för en kommentar, utan framgång.

I klippet ovan berättar biträdande rektorn mer om polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet