Foto: TT

Klarakvarteren tryggare – men här ökar problemen

Uppdaterad
Publicerad

Klarakvarteren har blivit tryggare, det menar Stockholmspolisen som har genomfört en akut insats i området.

Öppen droghandel, ensamkommande unga och andra utsatta unga har skapat oro i området kring Klarakvarteren. Men efter att polisen har genomfört en samverkan med olika aktörer så upplever både allmänhet och företagare området som tryggare.

– Något behövde göras för att återta marken och göra Klarakvarteren trygga för allmänheten och för dem som arbetar där, säger Måns Gauffin, kommunpolis i lokalpolisområde Norrmalm och biträdande polisinsatschef för insatsen, i ett pressmeddelande.

Brottsligheten kan ha flyttat på sig

Insatsen har bestått av fler poliser på plats. Men också samverkan med bland annat säkerhetspersonal på hotell, affärsinnehavare, väktare och representanter från Stockholms stad. Aktörernas stora kontaktnät gör att det har gått snabbt att åtgärda brister, så som dålig belysning på olika platser.

Även om brottsligheten har minskat i Klarakvarteren så menar polisen att ordningsstörningarna istället har ökat kring Stockholms centralstation och på Vasagatan.

– Även om delar av brottsligheten kan ha flyttat på sig, kan brottsligheten totalt sett ha minskat, säger Måns Gauffin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.