Eventuellt coronasmittade mammor och nyfödda separeras inte efter förlossning. Foto: TT

Klart: Mammor och nyfödda separeras inte efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under dagen rapporterade Aftonbladet om att personalen på Danderyds sjukhus kommer att ta ifrån mammor deras nyfödda barn om mamman uppvisar symptom på coronasmitta. SVT Stockholm kan nu bekräfta att dessa uppgifter inte stämmer.

Under eftermiddagen har en grupp barnläkare och kvinnoläkare på Region Stockholm samlats för att och diskutera hur man på bästa sätt ska hantera eventuellt coronasmittade mammor och nyfödda barn efter förlossning. Läkargruppen har kommit fram till att det nyfödda barnet och mamman inte ska separeras.

– Vårt råd är att mor och barn samvårdas om mor och barnet inte behöver ett akut medicinskt omhändertagande av barnläkare. Vi tycker inte att vi har tillräckligt på fötter idag för att separera mor och barn, om inte mamman har ett starkt önskemål om det. Men då är det mamman som bestämmer det, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska Universtitetssjukhus.

”Finns en allmän oro”

Rutinerna gäller för alla förlossningsavdelningar inom Region Stockholm.

– Det finns en allmän oro om corona i samhället just nu. Jag skulle ändå vilja att våra gravida kvinnor och deras partners känner sig trygga med att vi försöker ha så tydliga riktlinjer som möjligt och att vi inte separerar barn och mor i onödan, säger Karin Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer