Klotterbekämpande vaktbolag granskas

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen har beslutat att inspektera ett vaktbolag som arbetar med att bekämpa klotter.

Datainspektionen kommer att inspektera hur vaktbolaget Commuter Security Group hanterar personuppgifter. Vaktbolaget arbetar på uppdrag av SL och Stockholms stad och datainspektionen har fått larm om att företaget för ett personregister över misstänkta eller dömda klottrare utan att ha tillstånd för det.

Debatt efter graffitifestival

Det var i höstas efter den kontroversiella graffitifestivalen Art of the Streets, där besökare fick gå loss med sprayburkar på en laglig vägg som en het debatt blossade upp.

Före detta väktare på vaktbolaget CSG gick ut och berättade i Svenska Dagbladet om företagets spaningsmetoder, i jakten på graffiti målare.

För ABC har en person som vill vara anonym berättat att hon finns med i registret. Enligt henne har de kartlagt vad hon sagt på nätet, i vilka kretsar hon umgås i och att hon ska ha klottrat. Det ska också finnas bilder på henne.

Datainpektionen ska granska

Nu väljer Datainspektionen att gå till botten med huruvida vaktbolaget har ett olagligt personregister eller inte. Till ABC säger företaget att de absolut inte har något sådant register och att de ser positivt på att Datainspektionen ska granska dem.

Malin Benett Klarin

malin.benett.klarin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.