Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det som präglade 1980-90-talets underjordiska nattliv var en stor gemenskap menar Anna Gavanas. Foto: Tommy Bergman/SVT

Här förevigas Sveriges undergroundscen

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen ”Tillbaka till underjorden” av Scenkonstmuseet blir en tidsresa till 80-talet och 90-talets underground-nattklubbar i Sverige. Videofilmer, intervjuer och flyers från epoken bevaras av Svenskt visarkiv.

Författarna Anna Gavarnas och Anna Öström står bakom utställningen. Tillsammans har de skrivit en bok om Sveriges undergroundscen på 1980- och 1990-talet. Projektet att samla in material från tidsperioden och arkivera det, är enligt Anna Gavanas viktigt för att tidsperiodens kulturella betydelse inte faller i glömska.

– Vi vill se till att det här bevaras på ett officiellt arkiv så det finns tillgängligt för både allmänhet och historiker. Att det inte glöms bort av eftervärlden, säger hon.

Vill skapa kollektiva minnen

På utställningen visas tidstypiska klubbkläder och videofilmer från 1980- och 1990-talets underjordiska dansgolv. På lördagskvällen förvandlas museet till en nattklubb. Det kommer också finnas ett vittnesrum där klubbgäster, som var med när det begav sig, kan dela med sig av sina minnen från underjorden.

– Man får avge sitt vittnesmål om sina egna klubbminnen för att vara delaktig i att skapa de här kollektiva minnena som vi påbörjat med den här utställningen, säger Anna Gavanas.

Utställningen pågår 28-29 januari.

Se hur en underjordisk fest i tunnelbanan kunde se ut i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.