Visa alla (2)
Visa alla (2)

Honungen som smakar gelégrodor

Uppdaterad
Publicerad

Biodlare upptäckte att honungen luktade och smakade gröna gelégrodor. Anledning: Bina hade ratat nektarn och ätit godis i stället.

Ove Friblad i Hölö i Södertälje kommun har runt 40 bikupor. Det var när han skulle vittja dem i höstas som han upptäckte att något var väldigt fel.

– Vad är detta, tänkte jag när jag såg att honungen var alldeles grön. Sen märkte jag att den både smakade och luktade som godis, säger Ove Friblad, biodlare på Hölö.

Ove Friblad misstänkte genast att bina fått i sig godis från någon av flera vildsvinsutfodringar i skogarna runt omkring. När han inventerade skogen inom binas flygradie hittade han fem utfodringsplatser direkt. Dock ingen med grönt godis.

Frestelser

Att jägare använder sig av åtlar, alltså matar viltet, är inget ovanligt. Men i konkurrensen om jaktbyten förekommer det att markägare försöker överträffa varann med frestelser.

– Ja, det vräks ut mat. Långtradarlass med sockerbetor, bröd, allting, säger Carl-Albert Rydemark, lantbrukare och granne med Ove Friblad.

– Frugan och jag var ute och gick, då passerade en bil med en släpkärra full med chips, sannolikt tänkt för vildsvinen. Jag förstår inte att man lägger ut sånt där, det är ju transfetter och alla möjliga tillsatser. Det köttet skulle jag inte vilja äta, säger Ove Friblad, som är säker på att det är just godis ämnat för grisar som förstört hans honung.

– Förmodligen gröna grodor eller något liknande.

Jägareförbundet tar avstånd

Det här är hantering  som Jägareförbundet tar bestämt avstånd ifrån.

– Det är helt förkastligt. Matning av vilda djur ska enbart ske med naturliga födoämnen, inte med någon form av livsmedel som är avsedda för människor, säger Göran Bergqvist, klövviltskonsulent på Jägareförbundet.

Nej, vildsvin mår inte ett dugg bättre än människor av skräpmat. Vildsvin med karies har påträffats flera gånger på senare år.

För Ove Friblad betyder grisarnas godis tusentals kronor i förlust  – och kanske ännu mer. Hur bina klarat godisorgien vet han först till våren när de ska vakna.

– De har fått i sig en massa e-nummer och färgämnen som de inte är vana vid, konstaterar Ove Friblad.

– Vi får se om de överlever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer