Här visar Gunnar Ahlberg, vd för GHP Kirurgkliniken på Sophiahemmet, hur magmuskler delar sig. Foto: Sandra Johnsson/SVT/Svensk Kirurgisk förening

Få opereras för delade magmuskler i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Färre än 100 personer opereras årligen för delade magmuskler i Region Stockholm. Det trots att ungefär var tredje kvinna beräknas ha kvar en breddökning efter graviditet, enligt Svensk Kirurgisk Förening. Anledningen att så få opereras är att problemet ses som kosmetiskt snarare än medicinskt. Men nu ska nationella riktlinjer tas fram.

Enligt Svensk Kirurgisk Förening försvinner vanligen diastasen efter förlossning. Men hos cirka 30 procent finns en breddökning fortfarande kvar ett år efter förlossningen.

Föreningens riktlinjer har än så länge varit de enda läkarkåren haft att luta sig mot, men den offentliga vården kräver nationella riktlinjer från myndigheter. Därför ska SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, sammanställa det vetenskapliga kunskapsläget som finns på området. Detta görs som grund för arbete med riktlinjer som ska börja användas nästa år.

Fysioterapeutisk bedömning bör ske inför remiss för kirurgisk bedömning.

Fysioterapi bör erbjudas i första hand.

Nedanstående förutsättningar måste uppfyllas om operation ska övervägas:

  • Fysioterapi har inte gett avsedd effekt på funktion och en sammantagen symtombild, utöver rent kosmetiska besvär, ger avsevärt nedsatt livskvalitet.
  • Inga fler graviditeter planeras.
  • Rökstopp och vid behov viktminskning för att minska risk för komplikationer.
  • Muntlig och skriftlig information till patienten om risker för komplikationer och om att målsättningen med operation i första hand är funktionsförbättrande.

Källa: Svensk Kirurgisk förening

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.