Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Geijer på Svensk Handel är kritisk till att sju av tio butikstjuvar inte får tillträdesförbud efter att ha anmälts av butiker. Foto: SVT

Sju av tio butikstjuvar får inte tillträdesförbud när det prövas

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Handel är missnöjda med att inte fler återfallstjuvar och våldsamma personer får tillträdesförbud i butiker efter stölder. I Söderort och Västerort har 19 fall prövats under mars–juni, men det har blivit avslag i varje enskilt fall. I City har däremot en person fått tillträdesförbud, och får därför inte vistas i fem butiker.

Lagen kom till för ett halvår sedan för att enskilda butiksinnehavare ska kunna hindra ertappade tjuvar från att vistas i deras butiker. Men det krävs särskilda omständigheter för att överhuvudtaget få personen fälld i domstol, exempelvis upprepade stölder eller att personen allvarligt trakasserar någon som befinner sig i butiken.

– Det är ett jätteproblem att åklagaren bara skriver att det saknas tillräckliga skäl för att få tillträdesförbud. Det är omöjligt för butiken att kunna utläsa vad som saknas och vad man kan komplettera anmälan med, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

En person har fått tillträdesförbud i fem butiker

I City och Norrort har totalt tio tillträdesförbud utfärdats, varav en enda person står för fem av tillträdesförbuden. Flest ansökningar har kommit in i Västerort – 14 stycken. Trots det har det inte utfärdats några förbud i vare sig Västerort eller Söderort sedan lagen infördes 1 mars 2021.

Branschen uppskattar att en halv procent av omsättningen försvinner i stölder.

  • En fråga om tillträdesförbud tas upp på skriftlig ansökan av en företrädare för butiken eller av polisen efter samråd med butiksföreträdare.
  • Tillträdesförbud prövas av allmänna åklagaren i den ort där förbudet kan bli tillämpat – eller där gärningspersonen bor. Om personen är misstänkt för brott som har betydelse för frågan om tillträdesförbud, får frågan prövas även av åklagare som är behörig att väcka åtal för brottet.
  • Tingsrätten ska pröva åklagarens beslut i fråga om tillträdesförbud på begäran av en part, om beslutet har gått parten emot. En sådan begäran ska göras skriftligen hos åklagaren, som ska överlämna ärendet till tingsrätten.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.