Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Knivhögg nazist – får långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen mot vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren som knivhögg en nazist under attacken mot demonstrationen i Kärrtorp.

Södertörns tingsrätt dömer Bjurströmer Almgren till sex år och sex månaders fängelse för försök till dråp, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Bland bevisningen finns bland annat filmer som visar händelsen i Kärrtorp.

Kammaråklagare Tove Kullberg säger till ABC att hon är nöjd med domslutet.

– Det är en välskriven dom och påföljden är väl avvägd så jag är i stort sett nöjd med tingsrättens beslut.

Enligt tingsrätten orsakade knivhuggen livshotande skador och rätten anser också att Bjurströmer Almgren haft uppsåt att döda. Trots det valde tingsrätten att rubricera gärningen som försök till dråp och inte mord.

 – När det gäller rubriceringen av brottet har tingsrätten särskilt tagit hänsyn till att knivhuggen utdelats i ett läge där deltagarna i demonstrationen haft rätt till nödvärn i förhållande till angriparna från SMR-gruppen, säger rådmannen Fredrik Nydén, rättens ordförande vid förhandlingen.

”Fanns inga alternativ”

35-årige Bjurströmer Almgren har hävdat att han använde kniven i nödvärn för att skydda demonstranterna.

– Det fanns inga alternativ. Antingen hade vi stått där och fått ta emot stryk eller så hade vi försvarat oss. Vi valde att försvara oss, sade han under rättegången.

Mannen som knivhöggs begärde omkring 130.000 kronor i skadestånd men fick ut 28.000 kronor. Eftersom han deltog i att angripa demonstrationen måste han räkna med ett visst våld enligt nödvärnsrätten, menar tingsrätten.

Rätt att freda sig på torget

Det var den 15 december förra året som den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp attackerades av anhängare till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Nazisterna var beväpnade med påkar och kastade flaskor mot demonstranterna. Det var under tumultet som Joel Bjurströmer Almgren högg mannen i ryggen. Under rättegången sade han att han sett åtminstone två av anfallarna bära kniv.

Enligt åklagaren gjorde demonstranterna sig skyldiga till våldsamt upplopp på torget, där Svenska motståndsrörelsen började gå till attack. Men tingsrätten slår fast att de hade rätt att freda sig där. Däremot gjorde deltagarna sig skyldiga till våldsamt upplopp när nazisterna lämnade torget och de följde efter.

– Tingsrätten har en annan uppfattning och jag ska nu låta domen sjunka in innan jag bestämmer mig för om jag ska överklaga och låta hovrätten ge sin syn på händelsen, säger kammaråklagare Tove Kullberg till ABC.

– På de filmer som vi tagit del av från händelsen framgår tydligt att poliserna på platsen beordrade deltagarna i demonstrationen att backa, vilket de inte gjorde. I stället fortsatte demonstrationen att trycka på och angrep både poliserna på platsen och SMR-gruppen. I det skedet menar vi att deltagarna i demonstrationen gjort sig skyldiga till ett våldsamt upplopp, förklarar Fredrik Nydén.

Eftersom Bjurströmer Almgren deltog i det här skedet döms han även för våldsamt upplopp.

Välkänd vänsterextremist

Joel Bjurströmer Almgren har flera domar bakom sig, bland annat för våldsamt upplopp och misshandel. Enligt experter är han en av grundarna av den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten.

Sju personer som tillhörde nazistgruppen har tidigare dömts för våldsamt upplopp. Tre av dem dömdes till fängelsestraff på mellan sex och åtta månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet