Flerbarnspappan Joakim knivmördades i Rissne. Foto: Polisen/Privat

Knivmördade småbarnspappa – döms till 13 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åriga man som oprovocerat högg ihjäl flerbarnspappan Joakim vid en bankomat i Rissne dömdes idag i Solna tingsrätt till 13 års fängelse.

Den dömde mannen var på rymmen från rättspsyk i Huddinge när han utförde dådet.

Det var den 2 januari som den 20-årige mannen knivmördade flerbarnspappan Joakim på Rissne torg i Sundbybergs kommun. Vid tidpunkten hade gärningsmannen varit på rymmen från rättspsyk i två veckor.

Gärningsmannen har erkänt att han utdelade huggen mot Joakim, men förnekat rubriceringen mord. På tisdagen dömdes 20-åringen till 13 års fängelse för mord. Han döms även för försök till grovt rån, rån och försök till rån.

Fängelse istället för rättspsykiatrisk vård

I en rättspsykiatrisk undersökning bedömdes att mannen begick mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning, vilket skulle innebära att det fanns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård. Rättsliga rådet gjorde dock bedömningen att mordet inte begicks under påverkan av en allvarlig psykisk störning, därför skulle mannen dömas till fängelse istället för vård.

­– Mot bakgrund av att det fanns en viss tveksamhet i den rättspsykiatriska undersökningen och då Rättsliga rådet var enigt i sin bedömning anser tingsrätten att den rätta påföljden i detta fall är fängelse, säger Patrik Skogh, rådman i ett pressmeddelande.

Mannen är sedan tidigare dömd för ett mycket uppmärksammat knivmord på Enskede gårds gymnasium 2017 där den 17-årige Mahmoud Alizade bragdes om livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.