Stockholm klarar inte kraven på hjälp inom 30 dagar. Foto: Jenny Berggren/SVT

Köerna till BUP växer

Publicerad

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har blivit längre. Tillgängligheten har försämrats mycket sedan den förstärkta vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa avskaffades. Ändå ligger Stockholm bra till i jämförelse med resten av Sverige.

Den förstärkta vårdgarantin innebar att ett första besök för bedömning inom barn- och ungdomspsykiatrin skulle erbjudas inom 30 dagar. Av Sveriges 21 landsting och regioner är det bara Kalmar som i dag klarar de kraven, skriver Dagens Medicin.

-Det är jätteallvarligt. När vi vet vikten av tidiga insatser och det försämras allt mer, så sviker samhället barnen, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Stockholm klarar inte kraven

Trots att Stockholm är ett av alla landsting som inte klarar kraven så ligger regionen ändå bra till i jämförelse med resten av Sverige. Det visar siffror från Sveriges Kommuner och Landsting. I Stockholms län får 89 procent av patienterna sin första bedömning inom 30 dagar och Stockholm har tillsammans med Gotland och Kalmar län de kortaste väntetiderna i landet till BUP.

Ändå finns det även i Stockholms län mottagningar med mycket långa väntetider. Ett exempel är BUP-mottagningen i Sollentuna där bara 44 procent av patienterna får hjälp inom 30 dagar, vilket är betydligt färre än genomsnittet i landet som ligger på 61 procent.

Även Solna BUP-mottagning har långa väntetider. Där får bara 69 procent av patienterna hjälp inom 30 dagar.

Förlängd väntetid

Den förstärkta vårdgarantin togs bort efter kritik från flera håll mot prestationsbaserade ersättningar. SKL välkomnade avskaffandet av ersättningen, då organisationen vill att landstingen själva ska kunna bestämma hur resurser ska användas. I dag är maxgränsen för väntetiden 90 dagar, precis som inom annan specialiserad sjukvård.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger att det är allvarligt att tillgängligheten försämrats och att satsningar ska göras inom psykisk hälsa och psykiatri. 

-En kritik handlade om att man främst satsade på de besök som mättes och att återbesök och vårdkedjor fick stå tillbaka, säger hon.

Strukturellt feltänk

Men argumentet att ersättningen ledde till att endast det första besöket prioriterades och inte den efterföljande vården beskriver Jägerskog som ett strukturellt feltänk. 

-För att bryta trenden behöver det här bli en av de stora frågorna inför nästa val. Nu måste man kavla upp ärmarna, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer