Bergas äldreboende i Solna. Foto: SVT

Kommunal: ”Ledningen försökte tvinga personal att jobba trots sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal berättar nu att ledningen på Bergas äldreboende ska ha försökt tvinga personalen att jobba trots sjukdom.
– Jag tycker att det är hemskt att våra medlemmar ska utsättas för den här situationen, säger Elisabeth Antfolk, sektionsordförande i Kommunal.

För SVT berättar Elisabeth Antfolk att samtal från medlemmar som arbetar på Bergas äldreboende började komma in för några veckor sedan.

– Vi blev uppringda av medlemmar som under pågående sjukdom har blivit beordrade att arbeta trots att de har beskrivit att det är sjuka med huvudvärk och hosta som är väldigt typiska symptom för corona, säger hon och fortsätter:

– Trots det så vidhöll man att man skulle komma in och arbeta och skulle man inte komma in skulle det betraktas som olovlig frånvaro och det är ju skäl som håller för uppsägning.

”Jag tycker att det är hemskt”

Efter SVT:s kontakt med Kommunals sektionsordförande har hon även skrivit om händelserna i en debattartikel i facktidningen Kommunalarbetaren. Debattartikeln är en markering mot ledningen efter att de i media flera gånger sagt att skyddsombudet agerat fel som anmält boendet till Arbetsmiljöverket på grund av missförhållanden, något som även personal vittnat om för SVT.

Vad tänker du om situationen?

– Jag tycker att det är hemskt att våra medlemmar ska utsättas för den här situationen. Primärt är det sällan oss själva vi tänker på om man är sjuk utan vad man kan utsätta de äldre för, säger hon.

Vad händer nu?

– Vi väntar alltjämt på en bedömning från Arbetsmiljöverket. Under tiden så försöker vi med lokala skyddsombud att stötta medlemmarna med det de behöver hjälp och stöd med, avslutar hon.

Ledningen för Berga äldreboende tillbakavisar fackförbundets uppgifter

– Hade det här stämt så hade det varit oerhört allvarligt. Vi har aldrig tvingat in anställda med sjukdomsymptom, säger vd Sakarias Mårdh för Berga äldreboende och fortsätter:

– Almega, vår arbetsgivarorganisation, har kontaktat Kommunal angående de här uppgifterna  i debattartikeln i Kommunalarbetaren eftersom den här typen av debattartikel inte gynnar någon part.

Men det är väl upp till fackförbundet att gå ut med uppgifterna trots att ni från ledningen inte tycker att det gynnar någon part?

– Jo, men vi har pratat med Kommunal under förmiddagen och haft den här frågan uppe på bordet och vi har varit noga med att säga att vi inte ringt in personal som är sjuka, säger Mårdh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer