Ett kommunalråd i Sundbyberg uppmanas att lämna sina uppdrag efter allvarliga anklagelser om bland annat kränkande behandling. Foto: Sundbybergs stad

Kommunalråd i Sundbyberg kan tvingas avgå

Publicerad

Det stormar inom den politiska ledningen i Sundbyberg. I morgon kommer det miljöpartistiska kommunalrådet att uteslutas ur partiet, säger SVT:s källa med insyn i ärendet.

Kommunalrådet Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) har anklagats för mobbning och särbehandling, och det är allvarlig kritik som framkommer i den externa utredning som företaget Starck & Partner på torsdag denna vecka ska överlämna till stadsledningskontoret i Sundbyberg. Det berättar en källa i kommunen som sett rapporten till SVT Nyheter.

– Jag skulle säga att rapporten är mycket allvarlig, säger SVT:s uppgiftslämnare.

Delar av rapporten presenterades under tisdagen på ett extrainsatt möte med kommunstyrelsen. Kommunen skriver på sin hemsida att utredningen konstaterar att uppgifterna om kränkande särbehandling är sanningsenliga och att de ägt rum vid ett flertal tillfällen under en längre tid.

Kan uteslutas ur MP

Enligt SVT:s källa kommer Miljöpartiets Stockholmsregion att i morgon, torsdag, utesluta det miljöpartistiska kommunalrådet. Han kommer då att automatiskt tvingas lämna de uppdrag han har för Miljöpartiet i Sundbybergs stad.

Elin Olsson, som är ordförande i Miljöpartiet region Stockholm, vill inte bekräfta uppgifterna.

– Distriktet ska ha ett möte i morgon, torsdag men vad som händer där kan jag inte svara på idag. Vi har uppmanat den anklagade personen att lämna sina politiska uppdrag men vi vet inte om det blir så. Om han vägrar, då kan vi agera utifrån det. Däremot vill jag säga att vi ser väldigt allvarligt på anklagelserna, säger Elin Olsson.

Många vittnen berättar

Rapporten som stadsledningskontoret kommer att få på torsdag beskrivs som en ”minst 25 sidor lång rapport” där både kommunalrådet liksom de personer i hans närhet som säger sig blivit utsatta för olika typer av obehaglig behandling har intervjuats. Flera vittnen ska också ha gett sin beskrivning av olika händelser som nu ligger till grund för utredningen.

SVT Nyheter Stockholm har sökt det anklagade kommunalrådet för en kommentar men han har ännu inte återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer