En chef inom Norrtälje kommun avskedades med omedelbar verkan efter misstankar om grovt ekobrott. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Kommunchef misstänkt för grovt brott

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan anhölls en chef i Norrtälje kommun, misstänkt för att ha tagit hundratusentals kronor ur kommunens kassa och lagt på privata inköp.

Ärendet utreds som grov trolöshet mot huvudman.

– Det grova består i att beloppet med marginal överskrider gränsen för grovt brott, som går vid 200 000 kronor, säger åklagare Hans Morgell till SVT.

Det var under en översyn av kommunens ekonomi som det uppdagades att den misstänkte köpt in teknik som inte används inom kommunen. Mannen konfronterades i förra veckan och avskedades därefter med omedelbar verkan.

– Personen medgav inköpen och efter en stund också att han hade köpt dem för privat bruk, säger Charlotta Tillbom, tillförordnad kommundirektör.

Riskerar fängelse

Men enligt mannens advokat, David Massi, förnekar den misstänkte brott.

– Han har aldrig sagt något sådant, det är en felaktig uppfattning. Han medger att han har gjort inköp till kommunen inom ramen för sin tjänst, men absolut inte för privat bruk, säger David Massi till SVT.

Mannen är nu släppt i väntan på utredning. Den misstänkte riskerar fängelse mellan sex månader och sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.