Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kommuner larmar: Uppgifter om barn har läckt

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om elever från ett trettiotal kommuner har läckt efter att portalen Vklass blivit hackad. Bland andra är Järfälla kommun drabbad och de skriver på sin hemsida att det rör sig om namn, e-post, telefonnummer, smeknamn, klass och profilbilder.

Personuppgifter har enligt Järfälla kommun hämtats olovligt från Vklass, det system Järfälla och många andra kommuner använder för kommunikation mellan skola, elev och vårdnadshavare. Flertalet kommuner ska vara drabbade.

– Det är jättetråkigt och jätteallvarligt att det har läckt uppgifter. Vi har gjort allt i vår makt och informerat alla våra kunder, även de som inte drabbats av läckan, säger Andreas Selling, vd på Vklass, till TT.

Utreds av polisen

Hemsidan där uppgifterna laddades upp stängdes ner samma kväll. Polisen utreder intrånget och företaget kan inte ge mer information om hur läckan kan ha gått till.

TT: Har ni haft tillräcklig säkerhet?

– Vi gör regelbundna granskningar, senast i somras, för att förhindra att sånt här sker. I övrigt kan inte uttala mig om säkerheten, säger Andreas Selling.

Trettiotal kommuner drabbade

Järfälla och andra kommuner som drabbats har anmält det till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– Vid tretiden hörde jag att vi fått in anmälningar från ett drygt trettiotal kommuner, säger Per Lövgren, pressansvarig på IMY.

Myndigheten får in ungefär 100 anmälningar i veckan och det är för tidigt att säga hur allvarlig läckan är, enligt Per Lövgren.

”Har inte gjort något fel”

Det är heller inte bestämt om IMY ska göra en egen granskning utöver polisens utredning om dataintrång. Vid en sådan granskning kan den som bedöms vara ansvarig för att intrånget kunde ske behöva betala så kallade administrationsavgifter.

– Det är en form av böter kan man säga. Men vi vet inte vem som är ansvarig eller om något kunde gjorts annorlunda. Vklass har inte gjort något fel vad vi vet i nuläget, säger Per Lövgren.

Vklass är enligt företaget själva Sveriges mest använda lärplattform. Alla kunder har dock inte drabbats av läckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer