Konstnärerna Erica Jacobson och Håkan Lidbo visade upp sina installationer på Sergels torg på onsdagen. Foto: Annie Ericsson/Lisa Liljefors

Konst ska skapa tryggare Sergels torg

Publicerad

Från och med idag kan stockholmarna se och höra konstinstallationer på Sergels torg. Initiativet kallas På Sergels torg och ska göra platsen tryggare. Men restriktionerna på folksamlingar med max 50 personer kvarstår.

– Aktiviteter liknande de som fanns förra året, till exempel teater, kommer inte finnas i år på grund av coronaläget. Istället har vi satsat på installationer som man kan uppleva själv eller med några få vänner, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd.

Han säger att de kommer följa upp projektet så att det inte skapar för stora folksamlingar.

”Kulturen ett lim i samhället”

Många kulturarbetare har under våren blivit av med sina uppdrag och både Jonas Naddebo och illustratören Erica Jacobson tycker att projektet På Sergels torg är positivt för att kulturarbetare kan bidra för en tryggare samlingsplats i stan.

– Jag tror att kulturen är som ett lim i samhället som vi behöver och som gör oss gladare, säger Erica Jacobson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.