Många har hört av sig till konstnären Peter Johansson om skulpturen som ska stå vid Kungsängens nya sporthall. Någon liknade skulpturen – som heter Ping Pong – vid en smurf på crack. Foto: Jan Stenberg (3D-visualisering) och SVT

Konstnären om den omdiskuterade skulpturen – liknats vid smurf på crack

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Peter Johansson har skapat konstverket Ping Pong som ska stå utanför den nya sporthallen i Kungsängen. Innan den ens har uppförts har skulpturen fått mycket mer uppmärksamhet än konstnären räknat med.

– Det är en gubbe som rör på ögon och mun och ser glad ut. Jag trodde i min enfald att den skulle gå ganska spårlöst förbi och bara glädja dem som skulle använda sporthallen, säger Peter Johansson.

När Upplands-Bro kommun skulle välja ett konstverk som ska stå utanför den nya sporthallen föll valet på Peter Johanssons blå skulptur. Många har haft åsikter om skulpturen, bland annat lokala grupper i sociala medier, men Ping Pong hamnade även i centrum för en uppmärksammad ledare i Dagens Nyheter.

Konstnären tar själv uppmärksamheten hans verk har fått med ro.

– Det är ju fantastiskt att man har en publik, att människor diskuterar och tycker att det är kul eller tråkigt. Det är ju underbart. Skulle inte någon reagera så skulle det ju kännas hopplöst att jobba med det här, säger Peter Johansson.

Inspirerad av humorfilmer och en leksak

Skulpturen är tänkt att vara på plats när sporthallen invigs i december. Peter Johansson fick idén till skulpturen från gamla humorfilmer där människor tittar på badminton-, tennis- eller bordtennismatcher och där ögonen som följer bollen går fram och tillbaka.

– Det är en ganska komisk scen. Sedan kom jag att tänka på en liten leksaksgubbe jag hade när jag växte upp. Så jag gjorde en figur som liknade den men med rörliga ögon och rörlig tunga.

I klippet ovan hör du bland annat Peter Johansson kommentera att någon liknat skulpturen vid ”en smurf på crack”. Han resonerar också kring hur mycket konst kostar – i det här fallet drygt 600 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.