Körsbärsblommans dag lockade tusentals – trots sen blomning

Publicerad

I dag firas Körsbärblommans dag i Kungsträdgården, och det firas också att det är 150-årsjubileum av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Japan och Sverige. Och även om bara några av blommorna på körsbärsträden hade slagit ut så var det fullt med människor i Kungsträdgården.

På en bänk sitter tre kvinnor som tagit sig till Kungsträdgården från Östergötland. Alla tre är iklädda folkdräkter.

– Min man har en systerdotter som är från Dalarna och som har tagit upp en tradition att åka som dalkullor till Stockholm. Jag tyckte det var en så himla kul idé att komma hit för det här tillfället och vara fint klädd i sin folkdräkt, så vi hakade på, säger Cecilia Larsson, som är här tillsammans med Catharina Gunnarsson och Anna-Sofia Gunnarson.

Cecilia Larsson, Catharina Gunnarsson och Anna-Sofia Gunnarson från Östergötland är på besök i Kungsträdgården på Körsbärsblommans dag. Foto: SVT

Hoppas skapa en tradition

Antalet dalkullor i folkdräkt som åker till Stockholm på Körsbärsblommans dag har ökat för varje år, berättar de, men från Östergötland är det än så länge bara tre.

– Dalkullorna började som en handfull personer men nu är de över 50 stycken. Så vi hoppas att det kan bli så från Östergötland också, säger Cecilia Larsson, som är född och uppvuxen i Västergötland och bär en dräkt från Rackeby utanför Lidköping.

Catharina Gunnarsson, Cecila Larsson och Anna-Sofia Gunnarson har sett körsbärsträden i Kungsträdgården tidigare – då blommade de för fullt, till skillnad från i dag.

Vad tycker ni om blomningen i dag?

– Den är på gång. Och Stockholm visar sig från sin vackra sida i dag, säger Anna-Sofia Gunnarson i solskenet i Kungsträdgården.

”Vi får komma tillbaka när det blommar”

Även Leshaw Mohammed och Sohrab Zadeh njuter av solen.

– Jag visste att det var Körsbärsblommans dag i dag, men jag visste också att det inte skulle vara blomning, säger Sohrab Zadeh.

Men ni kom hit ändå?

Ja, vi ska till Gamla stan och sätta oss på någon uteservering och då ville jag gå förbi här.

Leshaw Mohammed och Sohrab Zadeh njuter av solen i Kungsträdgården, även om det är ont om körsbärsblommor. Foto: SVT

Och vad tycker ni om blomningen i dag?

– Tråkig, säger Leshaw Mohammed och skrattar. Det är dystert. Men vi får trösta oss med lite mat, säger hon med ett leende.

– Och om tre fyra dagar så blommar de, vi får komma tillbaka då, säger Sohrab Zadeh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer