Med de nya snabbtågen kortas restiden 3-10 minuter. Foto: TT

Kortare restid och tätare turer för pendeltågen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag genomförs den största förändringen i pendeltågstrafiken på flera årtionden. Turtätheten ökar och restiden minskar – i alla fall på vissa avgångar där det sätts in snabbtåg som hoppar över flera stationer.

Nu ska SL börja köra snabbtåg på vissa avgångar vardagar i rusningstid. Tågen kommer att hoppa över flera stationer på väg till och från Stockholm City.

– Syftet är att korta restiden för de som bor långt ut i pendeltågsnätet, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Restiden kortas 3-10 minuter

På Märstagrenen kommer snabbtågen att köra förbi stationerna Rotebro, Norrviken, Häggvik och Ulriksdal, vilket kortar restiden med 5 minuter.

På Nynäsbanan hoppar tågen över Krigslida, Skogås och Trångsund, vilket ger en tidsvinst på 10 minuter.

Och från den 20 augusti nästa år stannar snabbtågen på Södertäljegrenen inte längre vid Tullinge och Stuvsta, vilket kortar restiden med 3 minuter.

Missnöjda resenärer

Många resenärer, som bor vid stationerna som hoppas över, är missnöjda med nyordningen.

– Jag är övertygad om att de som får en glesare trafik tycker att det är dåligt. Det tycker jag också och det här beror på att den nybyggda Citybanan inte levererar den kapacitet som utlovats, säger Kristoffer Tamsons.

Avgångar varje kvart

I den nya tidtabellen ökar antalet avgångar med 20 procent. Det innebär att det blir kvarts- i stället för halvtimmestrafik nästan hela dygnet på alla grenar utom Nynäsbanan. Bland annat blir det fler avgångar fredag- och lördagkvällar.

– Nu blir det mer förutsägbart hur länge man måste vänta när man åker pendeln, säger Kristoffer Tamsons.

Tåg Uppsala-Södertälje

Hittills har pendeltågen som går från Uppsala vänt i Tumba. Nu förlängs sträckningen till Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.