Brandmän bekämpar en brand som brutit ut i ett flerfamiljshus i Vällingby på lördagskvällen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kraftig brand på vind i flerfamiljshus i Vällingby

Uppdaterad
Publicerad

En brand har brutit ut på vinden till ett flerfamiljshus i Vällingby i västra Stockholm under natten. Lägenheterna på den översta våningen har evakuerats. Polisen har spärrat av området och har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet.

Larmet kom in vid 22.45 på lördagen. Elden ska ha startat i en lägenhet i fastigheten för att sen sprida sig till vinden. En kraftig röklukt la sig över hela västerort.

Fyra personer omhändertogs på platsen av vårdpersonal då de bedömdes ha fått lättare rökskador.

På lördagsmorgonen hade räddningstjänsten kontroll på branden och de räknar med att den inte kommer att spridas. En kranbil är på plats och lyfter bort takplåtar.

– Varje gång man gör det så kommer en ny brandhärd upp som vi måste bekämpa. Så det är ett segt jobb som tar sin tid, säger Hans Olofsson, ledningsoperatör.

Sex lägenheter på den översta våningen i flerfamiljshuset har evakuerats och räddningstjänsten har varit på plats hela natten och låtit vinden brinna av.

Kraftig rökutveckling

Anledningen till att man låter vinden brinna av är att betong begränsar spridningsrisken till lägenheterna och räddningstjänsten vill undvika att spola med vatten.

Elden orsakar kraftig rökutveckling över ett stort område i och omkring Vällingby.

– Vi får in väldigt mycket samtal nu när folk känner röklukt. Det är en kraftig rökpelare från fastigheten och sprider sig lukt i hela Västerort, säger Tony Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.