Foto: Larsen, Håkon Mosvold, TT

Kraftig höjning av priset på vatten

Uppdaterad
Publicerad

Maten, elen, boräntorna, bränslet – och nu också vattnet. Många kommunala VA-bolag chockhöjer priset på vatten och avlopp.

I Stockholms stad går priset upp med hela 25 procent. Karolina Roos, avdelningschef för finans på Stockholm Vatten och avlopp förklarar den saftiga prishöjningen med att det krävs investeringar för framtiden nu, samtidigt som kostnaderna ökar även för ett VA-bolag.

– Vi tar inte ut något extra och passar inte på att höja. Vi måste täcka våra kostnader, säger hon.

Investeringsbehov 

Erik Karlsson, strateg på branschorganisationen Svenskt Vatten, ser att många av VA-bolagen runtom i landet nu kommer att behöva höja sina priser.

– Elpriset är högt, och verksamheten hos VA-bolagen påverkas också av det, säger han.

Men det är mycket stora skillnader i avgifter mellan kommunerna runtom i landet. Stockholm hör till de billigaste.

– Den billigaste taxan ligger på 3 200 kronor för en villa, och i den dyraste kommunen kostar det 16 000 kronor. Det är ett jättespann på nästan 13 000 kronor.

En annan anledning till de höjda priserna är enligt Erik Karlsson att många VA-bolag investerats alldeles för lite i utbyggnad av ledningsnätet. Många ledningar är gamla och dessutom behövs mer ledningar vid nybyggen, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.