Så ser siffrorna ut i din kommun. Foto: Grafik: Alf Jonsson

Kraftig ökning av ensamkommande ungdomar

Publicerad

Antalet ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar väntas öka rejält under 2016. Länsstyrelsen publicerar nu den planerade fördelningen mellan kommunerna nästa år.

Omkring 24.000 ensamkommande flyktingbarn beräknas söka uppehållstillstånd i Sverige nästa år, men fler än så behöver tak över huvudet då asylprocessen tar tid.

Stor kapacitetsökning

40.000 asylplatser behövs ute i kommunerna enligt Migrationsverket, varav 7.355 i Stockholms län. I Stockholms stad innebär det en ökning på 2.720 personer, mellan 2015 och 2016.

Om det är rimliga siffror eller inte vill inte Länsstyrelsen uttala sig om.

– Det handlar inte om vad som är rimligt eller inte, barnen finns här och måste tas hand om och det är kommunernas ansvar, säger Amir Hashemi-Nik som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens ansvar ligger i att fördela de ensamkommande och att ge en prognos som kommunerna kan utgå ifrån. Hur de ensamkommande barnen fördelas beror på olika faktorer, en av dem är segregationen i kommunerna.

– Vi tittar på hur många utrikesfödda som finns i kommunen och det spelar sedan in i hur vi fördelar barnen, säger Amir Hashemi-Nik.

Planerad fördelning

Länsstyrelsen har publicerat en lista över hur de ensamkommande flyktingbarnen- och ungdomarna ska fördelas mellan kommunerna. Ovan presenterar SVT Nyheter Stockholm hur siffrorna väntas se ut i din kommun nästkommande år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer