Kondom – det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kraftig ökning av gonorrésmittade i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av könssjukdomen gonorré som rapporterades i Stockholms län ökade kraftigt under 2017. Förra året anmäldes 1 436 fall, jämfört med 882 fall under 2016. Andra anmälningspliktiga sjukdomar, som hepatit B, tuberkulos och klamydia, minskade dock något under förra året, enligt Folkhälsomyndighetens årsrapport.

Spridningen av gonorré ökade mest bland män som har sex med män, men även i andra grupper. Och det är betydligt vanligare med gonorré bland de som bor i Stockholms län än i övriga landet. Här anmäls 62 fall av gonorré per 100 000 invånare, genomsnittet i landet är 25 fall per 100 000 invånare.

”Ökningen i kombination med en internationell trend av snabbt ökande antibiotikaresistens gör att detta kräver fortsatt analys och åtgärder”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, i ett pressmeddelande.

De flesta svenskar som smittas av gonorré, närmare 70 procent, smittas i Sverige. Bland övriga så kallade smittländer ligger Thailand, Spanien och Tyskland i topp.

Färre fall av klamydia

Rapporten visar också att de senaste årens ökning av klamydia verkar ha brutits. Förra året rapporterades 9 445 fall av klamydia i Stockholms län, en nedgång med sex procent jämfört med 2016.

Folkhälsomyndighetens årsrapport visar också att spridningen av hiv i Sverige är mycket begränsad. Förra året rapporterades 434 fall i hela landet, en nivå som varit i stort sett konstant de senaste tio åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.