Fästingburen TBE drabbar många i Stockholmområdet. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Kraftig ökning av TBE

Uppdaterad
Publicerad

Forskare varnar för att den fästingburna sjukdomen kommer att bli lika vanlig som i Centraleuropa om inget görs, skriver Svenska Dagbladet.

Så sent som i juni i år hade Folkhälsomyndigheten fått in rapporter om 13 fall av den fästingburna sjukdomen TBE. Sedan dess har det exploderat och till i fredags förra veckan hade 74 fall rapporterats. En tredjedel av dem, 25 fall, finns i Stockholmsområdet där fästingarna är många till antalet.

LÄS MER: Barn får större besvär än vi trott

Det är visserligen färre än förra året men 30 fler än samma period 2015, skriver Svenska Dagbladet. Just i år har har det varit en ogynnsam väderlek för färstingen.

Varnar för ökning

Forskaren Tomas Bergström som är professor på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, varnar nu för att den fästingburna hjärnhinne- och hjärninflammationen TBE kommer att bli lika vanlig i Sverige som i Centraleuropa om ingenting görs.

– Frivillig vaccinering fungerar inte. Det vore önskvärt att åtminstone erbjuda alla barn gratis vaccinering mot TBE, säger han till tidningen.

LÄS MER: Så fälldes chefsläkaren – av en liten fästing

Bergström föreslår därför att åtminstone barn borde få vaccinet gratis eftersom det kostar närmare en tusenlapp per person att ta de tre doser som behövs för ett skydd.

I Österrike där man sedan länge erbjudit gratis vaccinering av barn har man lyckats stoppa ökningen av TBE. Tidigare drabbades omkring 700 invånare i Österrike per år av sjukdomen men nu registreras bara omkring 100 fall om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.