Majoriteten i Stockholm stad har inrättat en skyddsfond för att täcka kostnader för stadsdelar med många LVU-placeringar.

Tvångsvård av unga kostar Stockholm miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för att tvångsvårda ungdomar enligt LVU, har ökat kraftigt i Stockholms stad. I Skärholmen har antalet placeringar mångdubblats de senaste åren.

Tvångsvård av unga kostade staden 378 miljoner kronor 2018 och beräknas landa på 400 miljoner kronor 2019.

Störst är kostnadsökningen i så kallade Sis-hem där dömda ungdomar hamnar. Där har kostnaderna ökat med 27 procent från drygt 50 miljoner kronor 2018 till 67 miljoner i år.

Skärholmen får betala dyrt

En stadsdel som sticker ut är Skärholmen där allt fler unga tvångsplaceras enligt LVU, Lagen med särskilda bestämmelser om Vård av Unga.

Både 2018 och 2019 har tolv ungdomar tvångsplacerats på SIS-hem. Det är en stor ökning från två fall 2016 och tre fall 2017.

– Det är skadligt för barn och unga människor som befinner sig i kriminella miljöer med bland annat skjutningar, säger Lena Svensson som är enhetschef på socialtjänsten i Skärholmen.

Stockholms stad ska hjälpa stadsdelarna

Nu har majoriteten i Stockholms stad inrättat en skyddsfond på 20 miljoner kronor för att täcka en del av kostnaderna.

– Det kan ju uppstå oväntade fall under ett år som gör att man får många placeringar och mångmiljonkostnader. Då kan man använda sig av den här centrala skyddsfonden som täcker en del eller hela beloppet säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Antal LVU-placeringar i Skärholmen

SIS-hem – Statens institutionsstyrelse, ansvarar för tvångsvård av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och sluten ungdomsvård.

2016: 3

2017: 2

2018: 12

2019: 12

(En SIS-placering kostar 7 000 kronor per dygn.)

HVB-hem – Hem för vård eller boende, yrkesmässigt drivet hem inom socialtjänsten.

2016: 3

2017: 4

2018: 11

2019: 12

Källa: Skärholmens stadsdel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.