Kranvatten på flaska ska ge jobb

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms kranvatten är ett av världens bästa och renaste dricksvatten och nu ska det bidra till att minska ungdomsarbetslösheten i förorterna. Det hoppas i alla fall företaget som ska sälja vanligt kranvatten på flaska.

Företaget Orten Industries, jobbar med små lokala projekt för att skapa arbetsmöjligheter för ungdomar i Stockholms förorter.

Varje år dricker vi över 24 liter flaskvatten per person i Sverige. Men vårt vanliga kranvatten är faktiskt renare och bättre än det mesta.

Och det var så idén föddes om vanligt kranvatten på flaska som alternativ till det köpevatten som redan finns, ”Ortens vatten”.

”Ett projekt att starta de första jobben”

– Vi tänker anställa människor som behöver jobb, och kanske skapa deras första rad på CV. Sedan tänker vi oss att det här ska vara en trappa. Man jobbar hos oss, sedan kan man komma i kontakt med ett företag som vi har kontakt med, sedan kan man gå vidare till karriär. Så det är lite grann ett projekt att skapa de första jobben. Förra året hade vi kanske 10-15 personer som var tillfälligt anställda och hjälpte oss förra sommaren. Den här sommaren hoppas vi på fler, säger Jonas Berg, på Orten Industries.

Kranvattnet fylls på, filtreras och smaksätts i Gustavsberg. När SVT:s reporter gör ett blindtest och provsmakar både kranvatten direkt ur kran och det filtrerade kranvattnet på flaska så känner hon ingen skillnad.

”Om det går till ett bra ändamål”

Det är inte billigt, det kostar 20 kronor flaskan, så frågan är, är stockholmarna villiga att gå över ån efter flaskvatten? Vi fick blandade svar när vi frågade några stockholmare.

– Om det går till en bra sak, att man bidrar till någonting, då kan jag tänka mig det, men inte bara kranvatten, säger Jeanette Sundqvist.

– Mycket tveksamt eftersom jag har det i kranen, och så ska jag släpa hem det, så spontant nej, säger Jan-Erik Gustafsson.

– Ja, både och, det är väl egentligen inte så bra med all plast, men om det går bra till ett bra ändamål så kan man tänka sig att göra det, säger Amanda Fagerberg.

Inte billigast på marknaden

Men 20 kronor för kranvatten?

– Ja så är det ju. Det är många som ska tjäna pengar i den här kedjan. Vårt vatten är inte det billigaste som finns på marknaden för återförsäljarna att köpa, men det har också ett annat värde, säger Jonas Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.