Foto: TT

Kriminalvårdare kränkte kollegor och trafikanter – förlorar halv månadslön

Uppdaterad
Publicerad

En kriminalvårdare anställd i Stockholm kunde inte sluta prata om sex med sina kollegor. Dessutom kränkte han medtrafikanter, kollegor och andra på så sätt att Kriminalvården nu ger mannen en disciplinpåföljd i form av utebliven lön, samt en varning om att hans anställning är i fara.

Enligt Kriminalvårdens utredning som lett fram till beslutet så har mannen gång efter annan passerat gränsen för det anständiga.

I slutet av november i fjol så tutade mannen och kastade slängkyssar till en kvinnlig medtrafikant vid Sankt Eriksplan. Kvinnan uppges ha blivit väldigt förvånad och medarbetarna i bilen kände ett starkt obehag och genans inför att representera Kriminalvården på det här sättet.

”Kärringen kan inte cykla”

Bara några veckor tidigare så ska mannen ha tutat åt en kvinna på cykel vid en utfart från Kronoberg. Kollegan menar att tutandet var obefogat och att kvinnan cyklade korrekt. Mannen å sin sida ska ha sagt ”kärringen kan inte cykla”.

Samma dag befann sig mannen i Märsta i Migrationsverkets lokaler. Där ska han enligt utredningen ha ”lattjat” runt och tagit pengar från en klient och sagt ”i ert hemland skulle polisen ha tagit så här mycket”. Arbetslaget säger sig ha skämts över beteendet.

Ytterligare en kvinna råkade ut för mannen. Efter en transport till Sollentunahäktet bankade han på bilrutan vid ett övergångsställe och gjorde obscena gester till kvinnan. Detta när han var iförd Kriminalvårdens uniform och satt i tjänstefordonet.

Kränkte kollegor

I episod efter episod i Kriminalvårdens utredning så beter sig mannen olämpligt och med kränkande beteende. Till och med kollegorna blir utsatta för hot, mobbning och kränkande beteende. I ett sammanhang säger han på jobbet att han är ”en fittmagnet”. I ett annat sammanhang ska han om en chef ha sagt, när hon passerat förbi, att han ”skulle knulla henne i röven riktigt hårt”.

Löneavdrag – och varning

I utredningen konstateras att mannen agerat på sätt som inte är förenligt med värdegrunden och medarbetarpolicyn. Disciplinpåföljden för mannen blir femton dagars löneavdrag. I beslutet höjer man också en varningens finger: ”Fortsatt allvarlig misskötsamhet kan få konsekvenser för din anställning”.

Kriminalvårdens utredning

Trots att det enligt arbetsordningen tydligt framgår att en medarbetare inom Kriminalvården i sin yrkesutövning ska ”uppträda respektfullt, hänsynsfullt, stabilt samt med självbehärskning” så gjorde kriminalvårdaren följande:

  • Nedlåtande uttalande mot medarbetare, klienter och andra trafikanter.
  • Kränkande uttalanden av sexuell karaktär mot medarbetare och andra trafikanter, muntliga kränkande kommentarer med sexuella anspelningar.
  • Pratar ofta om sex på arbetsplatsen med kollegor utan anledning och slutar inte trots att kollegor reagerat på detta.
  • Följer inte rutiner vid avlämning av klient på Arlanda vid flygresa.
  • Uttalat hot mot medarbetare.
  • Framfört Kriminalvårdens fordon på ett oansvarigt och farligt sätt.
  • Talat privat i mobiltelefon under tjänstgöring med klient i bil.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.