Kriminalvårdaren har bland annat skickat meddelanden med pussgubbar. Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvårdare utreds efter sexanspelningar till kollegor

Publicerad

En kriminalvårdare i Stockholmsområdet ska ha skickat meddelanden med rasistiska och sexuella anspelningar till två kvinnliga kollegor. Nu riskerar mannen en disciplinpåföljd för trakasserier.

Det var under hösten 2017 som mannen skickade meddelanden via sociala medier till de två kvinnliga kriminalvårdarna. Kvinnorna är placerade på en annan ort i Sverige men mannen har träffat dem i tjänsten vid ett fåtal tillfällen.

Fortsatte trots ”nej”  från kvinnan

Meddelandena ska ha innehållit rasistiska och sexuella anspelningar. Mannen ska bland annat ha skickat en ”figur som vickar på stjärten”, en bild på en kvinna som står i spagat med texten ”tänk att möta henne i affären” och en bild föreställande en kvinna som ligger i en säng och vill sälja sexleksaker.

Trots att en av kvinnorna tydligt sagt att hon inte vill ha någon privat kontakt med mannen ska han ha fortsatt skriva och skickat bland annat pussgubbar.

Har utretts för kränkande beteende tidigare

Mannen bekräftar att han ofta skickar ”fredagsfräckisar”, ibland med bilder och filmer bifogade. Han säger att han vill dela med sig till medarbetare och vänner när han hittar roliga saker på nätet. Mannen förklarar att han inte kan förstå hur bilderna kan uppfattas som annat än roliga. Han menar att avsikten inte har varit att kränka någon.

Kriminalvårdaren har tidigare utretts i personalansvarsnämnden. I beslutet finns angivet att fortsatt misskötsamhet kan påverka hans fortsatta anställning.

Nu riskerar mannen en disciplinpåföljd för trakasserier, enligt en anmälan till personalansvarsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.