Krissamtal på Bredängs bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Ett krismöte har hållits på biblioteket i Bredäng, som tvingats stänga på grund av trakasserier från ungdomar.

Efter bråk och stök tvingades det nyinvigda biblioteket i Bredäng stänga, för två veckor sedan. I går, onsdag, hölls ett krismöte tillsammans med allmänheten.

Besökare attackerad

Efter invigningen i våras blev biblioteket snabbt ett tillhåll för ungdomar som trakasserade både anställda och låntagare. Personalen fick nog och hela biblioteket stängdes ner.

-Det hade blivit en ohållbar situation. Det var väldigt mycket stök på biblioteket. Och det kulminerade med en händelse där en besökare blev attackerad av ett gäng ungdomar, säger Elisabeth Aldstedt, områdeschef för stadsdelsbiblioteken.

Osäker framtid

Det första steget för ett återöppnande är alltså taget men krissamtal till trots så är biblioteket fortfarande stängt på obestämd tid. Dessutom vägrar flera av de anställda att arbeta vidare. Så förutom att stävja stök och bråk krävs nu också en helt ny personalgrupp.

-Jag hoppas att vi kan börja med att ha delvis öppet i nästa vecka eller veckan därpå, avslutar Elisabeth Aldstedt, områdeschef för stadsdelsbiblioteken.

Olle Gunn

olle.gunn@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.