Kristina Axén Olin avgår

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads finansborgarråd Kristina Axén Olin (m) avgår med omedelbar verkan.

Kristina Axén Olin, som också är gruppledare för stockholmsmoderaterna, motiverar beslutet så här: ”Priset för mitt uppdrag är för högt. Just nu är detta det rätta för mig och min familj”.

Avgående trafikborgarrådet Mikael Söderlund blir tillförordnad gruppledare, tills en nytt finansborgarråd kan utses av den moderata fullmäktigegruppen.

Jämtin blir ordförande

Förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Carin Jämtin (s), går in som kommunstyrelsens ordförande, enligt kommunallagens bestämmelser.

I november i fjol sjukskrev sig Kristina Axén Olin en månad för att på heltid fortsätta den behandling för alkoholproblem hon hade inlett tidigare under året.

I januari 2007 berättade Axén Olin att hon var nära att gå in i väggen efter en tuff valrörelse och tragedier i familjen.

Tungt namn

Kristina Axén Olin, 45 år, är ett av moderaternas allra tyngsta namn i Stockholm. Hon har suttit i kommunfullmäktige i Stockholms stad sedan 1991, tillträdde som finansborgarråd i oktober 2006 och var oppositionsborgarråd under mandatperioden dessförinnan.

Hösten 2003 blev hon 2:e vice partiordförande för moderaterna. Hon har även varit ordförande för Polisstyrelsen i Stockholms län och har även haft flera andra politiska uppdrag.

Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm, kommenterar Kristina Axén Olins avgång i ett pressmeddelande.

”Bra samarbete”

”Jag tycker det är modigt av henne att fatta vad som säkert varit ett mycket svårt beslut. Jag har stor respekt för att hon väljer att fokusera på sig själv och sin familj”, skriver Jämtin.

”Jag har haft ett bra samarbete med Kristina Axén Olin och hoppas få ett lika bra samtalsklimat med hennes efterträdare. Nu ser jag fram emot att ta debatten om Stockholms framtid med nästa moderatledare.”

Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm beklagar beskedet om Axén Olins avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.