Det är i kvarteret Konsthallen 15 som Abba-museet vill bygga ut sina lokaler efter Djurgårdsvägen. Foto: Stockholms stad

Skarp kritik mot Abba-museets nya utbyggnad: ”Ett väldigt dåligt förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Abba-museets planer på att bygga ut sina lokaler på Djurgården får skarp kritik. – Vi tycker det är ett väldigt dåligt förslag, säger Henrik Nerlund på Stockholms stads Skönhetsråd.

Abba- museet behöver större lokaler och planerar att riva grannhuset restaurang Linden. Huset är från 1800-talet och är kulturminnesmärkt. Enligt museet ska fasaden ut mot Djurgårdsvägen behålla sin karaktär men byggplanerna får kritik av Skönhetsrådet.

– Vi tycker att det är ett väldigt dåligt förslag som innebär att man ska gräva sig långt ner och bygga upp fejkade 1800-tal

”Vi tycker att man har rivit nog med 1800-tals”, säger Henrik Nerlund, kanslichef Skönhetsrådet i Stockholms stad. Foto: Stockholms stad

s hus. Vi tycker att man har rivit nog med 1800-tals hus här i Stockholm, säger Henrik Nerlund, kanslichef Skönhetsrådet i Stockholms stad.

I ett mejl till SVT Nyheter möter Daniel Christensen, projektansvarig för ABBA-museets framtida planer kritiken. Han menar att man inte ska förhasta sig då planerna befinner sig i ett väldigt tidigt skede och inget är fullt bestämt än. Men om allt går enligt planerna ska arbetet vara klart 2023.

Han skriver:

– Sedan Abbamuseet öppnade i maj 2013 har det blivit en mycket större framgång än vad vi faktiskt förväntade oss. Framgången har gjort att vi redan nu undersöker möjligheten att bygga ut verksamheten ytterligare. Vi har därför låtit arkitekter titta på hur en utbyggnad skulle kunna göras, men då tar vi hänsyn till att inte inkräkta på den känsliga Djurgårdsmiljön.

Äldre stadsmiljö

Skönhetsrådet anser att Djurgårdens äldre stadsmiljö måste bevaras och att husen är en viktig del av Djurgårdens karaktär.

– Vill man utveckla verksamheten i äldre hus måste man utgå från huset, annars får man hitta en annan plats, säger Henrik Nerlund.

Alla kan tycka till

Rivningen av de gamla husen kräver en ny detaljplan och Stockholms stad har påbörjat ett planarbete.

Nu har alla chansen att tycka till om förslaget fram till den 30 januari. Efter att alla synpunkter är sammanställda kommer stadsbyggnadsnämnden att ta ställning till om en ny detaljplan ska göras. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.