Foto: TT

Skarp kritik mot IVO – anklagas för tandlöshet

Uppdaterad
Publicerad

Att neka missbrukare vård kan vara lönsamt när pengar ska sparas. Trots att det kan handla om lagbrott, bemöter Inspektionen för vård och omsorg problemen med synpunkter, istället för med krav och viten.
– IVO skulle kunna spela en enorm roll att få ned dödstalen, men nöjer sig med intetsägande rapporter, säger Per Sternbeck, talesperson på föreningen Equal.

Carl i Farsta, som vi rapporterat om tidigare, försvann efter att ha nekats missbruksvård längre än tre månader. Idag vet hans anhörige inte ens om han lever längre.

Carls fall är ett bland många där kommuner och landsting valt att tolka lagen på strängast möjliga sätt, säger föreningen Equal som hjälper människor med psykisk sjukdom och missbruk att processa för sina rättigheter.

– Folk dör till följd av att de hamnar så kort tid på behandlingshem, eller att de inte ens kommer in på behandlingshem, säger Per Sternbeck från föreningen Equal.

IVO påtalar fel men ger sällan viten

Socialtjänsten i Farsta har kritiserats av IVO flera gånger. Bland annat för bristande uppföljning av orosanmälningar, odokumenterade klagomål och att det saknats lokala samarbetsavtal med landstinget. Dessutom har antalet klienter halverats, och avskrivits från insatser, utan att någon vet var de tagit vägen.

Ändå nöjer sig myndigheten med att lämna ”synpunkter” på förbättringsarbete istället för krav eller viten.

”Dör för att de inte kommer in på behandlingshem”

IVO har möjlighet att utdöma vitesbelopp till verksamheter som inte följer lagen, men Frida Tamker, enhetschef på IVO, avdelning Öst, anser inte att viten är ett bra verktyg för förändring.

– Om man hotar med vite kan det leda till att man snabbt bara vill städa undan så att det ska se snyggt ut på pappret. Vi vill nå långsiktig förbättring.

Men på Equal är man trött på ord och vill se ett mycket starkare agerande från tillsynsmyndigheten.

– Och om det i andra vågskålen ligger att socialtjänsten sparar pengar, och ganska mycket pengar, så betyder IVO:s synpunkter ingenting, säger Per Sternbeck.

Utredning av IVO inledd

Riksrevisionen granskar just nu Inspektionen för vård och omsorg, för att se om tillsynen bedrivs effektivt och likvärdigt över landet. Resultatet ska presenteras i november 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.