Kritik mot Kinaresor

Publicerad

Stockholms Stadshusledning får kritik för borgarrådens resor till Kina. Enligt kritikerna rimmar besöken i diktaturen illa med Stockholms policy.

Kommunfullmäktige har bestämt att Stockholm ska utmärka sig ute
i världen genom att värna det demokratiska självstyret.

Med en sådan policy undrar vänsterpartiet varför Kina är
så intressant att besöka för borgarråden och varför man
inte pratat om mänskliga rättigheter när man varit där.

-Jag skulle inte resa till en diktatur, som representant för Stockholm, om jag inte hade tillfälle att prata om mänskliga rättigheter och demokrati. Det skulle jag inte göra, säger Ann-Margarethe Livh, oppositionsborgarråd (v).

Fem gånger var borgarråden i Kina på olika konferenser om framförallt
ekonomisk tillväxt samt stads- och trafikplanering.

Men även om demokrati och mänskliga rättigheter inte har stått på programmet, finns ibland ändå möjlighet att informellt ta upp frågan, menar stadshusledningen.

Detta hände vid åtminstone en resa under förra året.
-Får vi tillfälle så tar vi upp det här med mänskliga rättigheter när vi är i Kina, säger Charlotte Broberg, stabschef vid finsansroteln.
-Bland annat var Ulf Kristersson i Peking förra årert och träffade Pekings vice borg,ästare, och vid det tillfället tog han upp mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.