Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SJ förklara varför biljetter inte går att boka – och hur det ska bli bättre framöver. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kritik mot SJ:s sena släpp av sommarbiljetter: ”Jätteuselt”

Publicerad

Först i slutet av april släpper SJ biljetterna för majoriteten av sommarens tågresor. Alldeles för sent, menar Stockholms stads oppositionsborgarråd Jan Jönsson (L).

– För dem som vill planera sitt resande är det helt hopplöst eftersom biljetterna fortfarande inte har släppts, vare sig inrikes eller biljetter för att ta sig till Europa, säger Jan Jönsson.

SJ har lanserat ett nytt bokningssystem som införs i två etapper. I dagsläget kan man boka biljetter fram till mitten av juni. Vill man resa efter det får man vänta till slutet av april – oklart exakt vilket datum – med att boka sina biljetter.

– Vi har förståelse för att folk vill kunna planera sin semester, och då vill man ha bokat den där resan. Men vi kommer släppa en hel del biljetter inför sommaren så man kan vara trygg med att kunna resa med SJ i sommar, säger Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ.

Tror många ger upp tåget

Jan Jönsson (L) tror att risken är att många resenärer väljer bort tåget och reser mindre klimatsmart. Han menar att om Stockholm ska kunna vara en klimatstad i världsklass krävs att invånarna kan boka klimatvänliga alternativ ut i Sverige och världen.

– Sommarens flyg har vi kunnat boka ända sedan före jul, så jag är ganska övertygad om att många nu ger upp tåget och bokar flyg i stället, säger Jan Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.