Mohammed Hagi Farah och Lena Ölander är kritiska till satsningen. Foto: SVT

Kritiker: För lite pengar och för sent

Uppdaterad
Publicerad

De röd-grön-rosa i stadshuset satsar nu 10 miljoner kronor på projektet för att få fler pedagoger att vilja stanna kvar i stadsdelarna. Men kritikerna kallar satsningen för valfläsk.

Personal som jobbar förebyggande och specifikt med ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden ska få höjda löner. Tanken är att stadsdelarna ska få det lättare att rekrytera medarbetare så att man långsiktigt kan arbeta med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

”Vi hade behövt detta långt innan”

Eldsjälen Lena Ölander bor och verkar i Sätra och har nattvandrat i området i över tio år.

– Vi hade behövt detta långt innan men då stod vi ensamma och vi känner att vi fortfarande står ensamma, säger Lena Ölander.

Lena är positiv till satsningen men menar att de larmat om ungdomsproblematiken i flera år.

– Det är jättekul att det alltid kommer sådana här satsningar när det är ett valår. Var har resurserna och den här hjälpen varit tidigare?

”Är det här bara valfläsk?”

Förortsprofilen Mohammed Hagi Farah har länge arbetat med ungdomsfrågor i Järvaområdet. Han välkomnar lönetilläggen men menar att satsningen kommer för sent, att den pågår under för kort tid och att det är för lite pengar.

– De ger Fryshuset 10 miljoner kronor och sen vill de fördela 10 miljoner på 700 anställda i hela Stockholms stad. Vill vi behålla medarbetare så är arbetsmiljön och långsiktigheten viktig, säger Mohammed Hagi Farah.

Men är inte den här satsningen en bra början?

Nej, jag tycker att det är felaktigt att man säger enbart 10 miljoner. Vad är det för summa för att lyfta ett område, är det här bara valfläsk eller menar de allvar med detta?

”Vi behöver långsiktiga projekt oavsett parti”

Satsningen pågår under sex månader. Clara Lindblom (V) är äldre- och personalborgarråd Stockholms stad. Enligt henne är ambitionen att satsningen ska pågå ännu längre men menar att man inte vet hur satsningarna kan påverkas av ett eventuellt maktskifte.

– De vet att vi har stora sociala problem och att det är en långsiktig process. Vi behöver långsiktiga projekt oavsett vilket parti som kommer till makten, säger Mohammed Hagi Farah.

Dessa stadsdelar berörs

Visa

Rinkeby-Kista

Spånga-Tensta

Hässelby-Vällingby

Enskede-Årsta-Vantör

Skarpnäck

Farsta

Skärholmen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer