Kritiserad extremismstrategi ändras

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholms stad har lagt fram ett nytt underlag för stadens strategi mot våldsbejakande extremism. Oppositionen menar nu att de styrande backar från delar av den tidigare så omdiskuterade strategin.

Majoriteten har lagt fram nya riktlinjer kring arbetet mot våldsbejakande extremism. Det framgår av ett dokument där de styrande bjuder in oppositionspartierna till att gemensamt ta fram en strategi för Stockholms stad.

Där framkommer att det fortsatta arbetet ska utgå från fem nya punkter. I den nya texten står det bland annat att ”staden inte ska vidta åtgärder som kan uppfattas premiera eller belöna brottsliga handlingar”.

– Den stora skillnaden är att då sov de socialdemokratiska vakthundarna. Och nu har de vaknat och tagit bort de värsta naiva formuleringarna om att ge IS-terrorister bostäder och jobb när de kom tillbaka, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Karin Wanngård (S) svarar på kritiken.

– Den missuppfattningen gick att tolka i socialnämndens arbete. Då vill jag vara ännu tydligare när vi skickar ut på remiss, att det ska vara en strategi som ska gälla för hela staden, och så vill jag gärna inte att man ska kunna misstolka det, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

”De försöker mörka”

I våras klubbades en strategi mot våldsbejakande extremism igenom i socialnämnden, som då leddes av det tillförordnade socialborgarrådet Ewa Larsson (MP). Strategin möttes av häftig kritik från oppositionen som menade att man belönade hemvändande IS-krigare med jobb och bostäder. Strax därefter sa finansborgarrådet Karin Wanngård att man ville se en blocköverskridande överenskommelse.

Det nya underlaget, tillsammans med strategin från socialnämnen ska ligga till grund för den nya blocköverskridande strategin.

Enligt Socialdemokraterna var den strategin som kom i våras hela tiden tänkt som en delstrategi och de nya riktlinjerna ska se till andra områden än bara de sociala. Men Folkpartiet menar att det är ett sätt att dölja tidigare brister.

– Nu har hon vaknat upp och försöker göra förändringar. Så det är klart det är ett sätt att försöka mörka de värsta dumheterna, säger Lotta Edholm (FP).

SVT Nyheter Stockholm: Det här är inte ett sätt att släta över?

– Absolut inte, det är ett viktigt arbete att få en strategi som gäller för hela staden. Det kan socialnämnden inte göra, säger Karin Wanngård (S).

Nu ska oppositionen komma med sina förslag och i början av oktober ska majoriteten bjuda övriga partier i kommunfullmäktige till samtal. Enligt Socialdemokraterna är förhoppningen att en blocköverskridande strategi ska vara på plats vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.