Restauranganställda protesterar mot utlovade men uteblivna stöd till branschen. Foto: Mattias Lodding/SVT

Krogar i kastrullprotest mot uteblivet stöd

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger och serveringar har haft det tufft under pandemin och under torsdagen kom också beskedet att alkoholförbudet efter klockan 20 förlängs. Samtidigt säger krögarna att de inte fått de stöd som regeringen utlovats, därför har de nu börjat med en kastrullprotest. Hör mer i videon ovan.

Klockan 15 ställde sig restauranganställda runtom i Stockholm utanför sina restauranger och slamrade med kastruller. Syftet är att väcka uppmärksamhet för krogarnas svåra situation och deras tusentals anställda under pandemin. De stöd som regeringen utlovat har inte betalats ut, säger stjärnkrögaren PG Nilsson, initiativtagare till kastrulluppropet.

– Jag vet många kollegor som sålt sina hus, lägenheter och så vidare, stoppat in pengar i sina företag för att överleva. Man har inget annat val, eller snarare man har ett annat val. Det är att gå i konkurs eller att säga upp all personal, och det är ungefär samma sak, säger PG Nilsson.

– Det är egentligen det som det handlar om. Det är ungefär 100 000 personer som riskerar att bli av med sina jobb i branschen.

På lördag skulle det tillfälliga förbudet att sälja alkohol efter klockan 20 gå ut, men under torsdagen kom beskedet att det förlängs till 24 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.